Hvorfor Fairtrade?

Du gør en forskel for nogen af verdens allerfattigste mennesker, når du køber Fairtrade. 

Vi er bevidst om vores ansvar over for de bønder, der dyrker vores kakao, og vi var i 2016 den første chokoladeproducent i Danmark, der begyndte at købe al kakao på Fairtrade vilkår. Vi blev certificeret første gang i 2016 og gencertificeret i 2020.

Når vi valgte Fairtrade, er det blandt andet fordi, det er en af de få såkaldte tredjeparts-certificeringer og dermed uafhængig af virksomheder, der køber kakao og/eller producerer chokolade. Og det et krav, at alle led i forsyningskæden, fra kakaobonde til chokoladefabrik, er certificeret.

De kakao-kooperativer, som vi handler med, er dermed alle underlagt de internationale Fairtrade-regler. Det betyder blandt andet, at kakaobønderne er sikret en minimumspris for deres bønner og en Fairtrade bonus, som de kan bruge til at investere i modernisering af deres landbrug og til at forbedre deres dyrkningsmetoder. Minimumsprisen bliver fastsat for alle certificerede varer af Fairtrade og afspejler den pris, som en vare kan produceres lønsomt til. Den kan være forskellig fra land til land og bliver løbende opdateret.

Læs mere om Fairtrade på fairtrade-maerket.dk.

Læs hvad Forbrugerrådet Tænk skriver om de forskellige mærknings-ordninger, inkl. vigtigheden af uafhængig certificering på taenk.dk.

Læs om, hvad Fairtrade konkret betyder for kakaobønderne.

Se hvad Fairtrade betyder for Deborah Osei-Mensah og Solomon Boateng, der begge er kakao-bønder i Ghana (på engelsk).

Læs om vores øvrige bæredygtighedsprojekter.

Fairtrade kakaobonde med kakao

Er alle udfordringer så løst?

Nej, desværre ikke.

Fairtrade har den højeste minimumspris af alle certificeringsordninger, men desværre er efterspørgslen efter kakao - i modsætning til mange andre råvarer - faldende. Langt størstedelen af verdens kakao i dag er ikke certificeret, og selv Fairtrade-certificerede kakaobønder kan ofte kun sælge en mindre del af deres kakao som Fairtrade kakao.

Jo mere Fairtrade-mærket chokolade, der bliver købt, jo større bliver efterspørgslen på Fairtrade kakao, og jo højere priser får kakaobønderne for deres kakao.

Vi er meget opmærksomme på, at der kan være problemer med børnearbejde både i de enkelte kakaobrug og i forsyningskæden i nogle af verdens fattigste lande, og ingen – og heller ikke vi – kan desværre garantere, at der aldrig sker snyd. Netop derfor er en tredjeparts-certificering (i vores tilfælde Fairtrade) så vigtig. Det ervores garanti for, at eventuelle problemer kan blive undersøgt og rettet op på, så snart de opstår.

Børnearbejde udspringer også af fattigdom. Det er endnu en grund til, at det er vigtigt, at kakaobønderne får en højere pris for deres kakao.